Saturday, March 20, 2010

resepi kek lobak merah

Ini dia resepi carrot cake yang aku cilok dari blog sape tah..hihi

Bahan-bahan;


1 cwn (100 gms) pecan/walnut - dibakar & dicincang kasar (aku guna badam)
2 1/2 cwn (340 gms) carrot mentah - diparut halus (guna lebih kurang 2 biji carrot size besar)
2 cwn (280 gms) tepung serbaguna (aku gune tepung gandum..)
1 sudu teh baking soda
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis (aku rase ni 1 sudu pon cukup..kalau byk2 baunye menyengat sket..i x menatt )
4 biji telur saiz besar
1 1/2 cwn (300 gms) gula halus ( aku guna 1 cawan jek) -
1 cwn (240 ml) minyak sayur (aku guna minyak jagung)
2 sudu teh esen vanilla


Cara:


panaskan oven 180 celcius, sediakan loyang & sapu mentega. ketepikan... bakar kacang lebih kurang 8 min pastu sejukkan...then cincang kasar2..ketepikan. kikis kulit carrot & parut halus2...ketepikan. ,dlm mangkuk besar, satukan tepung, serbuk kayu manis, garam, baking soda & baking powder...gaul sebati, ketepikan. amik mixture, pukul telur sampai kembang (dlm 1 min) pastu bubuh gula sikit2...pukul lg sampai pekat & putih (dlm 3-4 min). pastu tambahkan minyak dlm adunan, pukul lg....tambah vanilla pulak...pukul...last sekali bubuh tepung sikit2 n pukul sekejap jek sampai sebati. guna spatula/senduk...masukkan carrot & kacang, gaul skit sume bg rata. siap bubuh dlm tin/loyang pembakar...masuk oven selama 45- 1 jam.



Inilah hasilnya..



yang ini selepas dipotong

Walaupun rasanya kurang memberangsangkan..hahah..tapi okla untuk 1st time buat kek ni. Nanti boleh cuba lagi dan adjust apa yang patut untuk menambahkan keenakkannya....:-)

Kek ini bolehla ibu2 mencubanya sebab ianya cukup berkhasiat dengan kandungan carrot dan badam yang banyak.

2 comments:

Anonymous said...

ok2...bolela try pasni..
btw..last wiken laksa dh siap...
nk sempat nk anto kuale jerk...
=)

Puan Puteri Hafiza said...

try la..senang je buatnye tp aku buat ritu x bape sedap..huhu..